Zo’n 1.600 vrijwilligers zetten zich in voor Versa Welzijn. Wat motiveert hen?

24 februari 2021 · Nieuwsberichten

We kloppen eens aan bij een paar vrijwilligers van de Vrijwillige Thuishulp (VTH)-centrale om van hen te horen wat hun motivatie was om vrijwilligers te worden bij Versa VTH.

Wat is Vrijwillige Thuishulp?
Vrijwillige Thuishulp (VTH) is hulp van een vrijwilliger bij mensen thuis, bijvoorbeeld voor vervoer en begeleiding, een klusje, lichte tuinwerkzaamheden, computervragen, boodschappen, een uitstapje, administratie, respijtzorg, een maatje of een buddy. Mensen kunnen een beroep doen op de VTH als zij niet kunnen terugvallen op vrienden of familie.

Het werk bij de VTH-centrale in Hilversum wordt uitgevoerd door een team van 9 vrijwilligers. Elke werkdag van 10.00 tot 13.00 uur zijn 2 telefonistes op kantoor om telefonisch en per e-mail aangevraagde hulp te matchen met een vrijwilliger. Zij staan onder begeleiding van Anneke Bijleveld, een sociaal werker van Versa Welzijn. Madeleine (61 jaar) zet zich al 18 jaar in voor de VTH van Versa Welzijn, Esther* (64 jaar) ongeveer 16 jaar, Anne (60 jaar) 10 jaar, Raisha (36 jaar) 9 jaar, Ineke (67 jaar) 5 jaar en Ellen (70 jaar) en Wilma (65 jaar) ruim 7 jaar, en Ans (67 jaar) en Margriet (68 jaar) 1 jaar.

De thuishulpvrijwilligers worden vooral geworven via de vacaturebank van Versa Vrijwilligerscentrale.

Wat doen jullie bij Versa Welzijn?
Raisha: ‘Bij de VTH zijn we hoofdzakelijk bezig om mensen die zich bij ons aanmelden te koppelen aan de vrijwilligers uit ons bestand die aan een hulpvraag kunnen voldoen, zowel telefonisch als met de computer. Wij houden daarna contact om te kijken hoe het is gegaan en of er nog meer hulp nodig is en werken vervolgens de gegevens bij in de computer.’

Als de bemiddeling niet lukt vanuit de eigen kaartenbak, dan zoeken de telefonistes verder in hun netwerk van VTH-organisaties in Hilversum. En zo nodig verwijzen zij mensen door naar beroepskrachten of naar vrijwilligersorganisaties in de regio. De telefonistes hebben een grote sociale kaart.

Waarom zijn jullie vrijwilligerswerk gaan doen?
Daarop komen diverse antwoorden. Esther kwam uit de WAO en had behoefte aan een dagbesteding, omdat ze niet de hele dag alleen thuis wilde zitten en zich toch nuttig wilde maken voor de samenleving. Een dochter met Down-syndroom was voor Madeleine destijds aanleiding om te stoppen met werken. Zij wilde echter wel graag haar vaardigheden bijhouden en haar kracht om vragen en problemen op te lossen blijven benutten. Anne kon na het overlijden van haar man de zorg voor haar gehandicapte zoon en een zoon met PPD-NOS niet meer combineren met haar baan, maar wilde niet enkel “moederen” en zocht ook gezelligheid. Wilma kwam bij Versa Welzijn terecht omdat een andere vrijwilligersbaan niet meer paste in haar tijdschema. Ellen kwam af op een opening van de BurenHulpCentrale (voorloper van Buur Zoekt Buur), omdat het haar erg leuk leek om zich daarvoor in te zetten. Daar kwam zij in gesprek met een beroepskracht van Versa Welzijn die haar wist te enthousiasmeren voor de VTH-centrale. Raisha zocht een plek waar zij een nuttige, behulpzame invulling kon geven naast haar overige werkzaamheden. Margriet was na haar pensionering op zoek naar vrijwilligerswerk in een gezellig team met collega's waar ze haar vaardigheden een ervaring kon inzetten. Ineke werd vanuit de Tomingroep gedetacheerd naar Versa, omdat ze altijd receptiewerk deed en dat bij Tomin niet meer kon. Ze werkte 3 ochtenden per week en kon er zo snel in komen. Ans ging na een lange carrière in de ouderenzorg begin 2019 met pensioen en keek eerst een jaar rond wat er zoal te doen was op het gebied van vrijwilligerswerk. Toen ze de advertentie van VTH telefoniste zag, heeft ze daarop gereageerd en ging begin 2020 hier aan de slag.

Waar halen jullie voldoening uit?
Alle dames geven aan dat het hun veel voldoening geeft als het lukt om een match te maken tussen hulpvraag en hulpaanbod, wanneer je iemand echt kunt helpen. Maar ook dat je een luisterend oor kunt zijn voor de mensen, die soms bij hun hulpvraag hun hart luchten over al hetgeen waar ze zich zorgen om maken. Je kunt als vrijwilliger zoveel betekenen voor iemand. Bijv. een hulpvraag van een oude vrouw die heel graag snel naar haar tweelingzus wilde, die op sterven lag in een ander deel van het land. Haar kilometers voor de Valys-taxi waren echter al op en niemand kon haar helpen. Een vrijwilliger heeft haar toen naar haar zus gereden om afscheid te kunnen nemen. Als je als telefoniste deze match hebt kunnen maken, zijn niet alleen die mevrouw en die vrijwilliger hier blij mee, maar ook jij als telefoniste.

En dat geldt voor alle matches, het is altijd fijn om later terug te horen, dat het zo leuk klikt tussen vrager en vrijwilliger of dat de vrager zo blij is, met de klus die de vrijwilliger gedaan heeft. Ans: Het heeft even geduurd voordat ik de werkwijze onder de knie had en mijn draai heb gevonden maar nu zit ik op de juiste plek en vind het fantastisch werk wat mij veel voldoening geeft. Ineke: Ik werkte 3 ochtenden, ik ben nu met pensioen maar werk nog steeds 1 ochtend omdat het me zoveel voldoening geeft, nog net zoveel voldoening als 5 jaar geleden. Margriet: Ik ben nieuwsgierig naar levensverhalen van anderen en de VTH-vragers geven een inkijkje in het hun leven en maken mij vaak enorm dankbaar en vanuit die dankbaarheid zet ik mij graag in voor anderen.

Waarom zijn vrijwilligers belangrijk voor Versa Welzijn en de samenleving?
Ellen geeft aan dat een dienst als de VTH niet zou bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. ‘Versa Welzijn heeft geen mensen in dienst die allerhande zaken kunnen doen bij mensen thuis, daar is gewoon geen geld voor.’ Dit wordt volmondig beaamd door de andere dames. Bovendien hebben vrijwilligers vaak meer tijd en aandacht dan een professional. Wilma:´Wij kunnen een luisterend oor bieden en hoeven een gesprek niet snel af te kappen.´ Raisha voegt daar nog aan toe dat er juist in deze tijden van Corona en Corona-maatregelen behoefte is aan een plek waar mensen terecht kunnen voor dingen die noodzakelijk zijn, maar die zij niet alleen kunnen doen. ‘Je ziet nu ook dat huisartsen, fysiotherapeuten en thuiszorgorganisaties meer naar ons verwijzen’, zegt Madeleine. Vrijwilligerswerk bevordert contacten tussen mensen, legt verbindingen en is vaak heel persoonlijk. Soms is het verzoek van een hulpvrager om een klusjesvrijwilliger een omfloerste vraag naar sociaal contact: er is eigenlijke sprake van eenzaamheid en behoefte aan een praatje.

Nieuwe VTH telefonistes krijgen na aanmelding een intakegesprek. Vervolgens worden zij door Anneke en de meer ervaren telefonistes ingewerkt. Vertrouwelijkheid in de omgang met de hulpvragers en hun gegevens is daarbij een vereiste. Van elke vrijwilliger wordt verlangd dat deze een Verklaring Omtrent Gedrag overhandigt.

Meer informatie
Vacatures voor vrijwilligerswerk bij Versa Welzijn zijn te vinden op www.versavrijwilligerscentrale.nl.
Meer informatie over de Vrijwillige Thuishulp is te vinden op www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp.

*) Esther is op verzoek van de betrokkene een gefingeerde naam